Glasvezel in Drenthe

Alle seinen staan op groen. De politiek heeft het erover, u leest over glasvezel in de krant of op internet, een provinciaal breedband-platform ondersteunt initiatieven in Drenthe. Kortom: er ontstaat steeds meer draagvlak voor glasvezel. Juist in Drenthe. In de hele provincie zijn zo’n dertig bewonersinitiatieven voor glasvezel actief. Want glasvezel is het antwoord op plattelandsproblemen als ontvolking en het wegtrekken van bedrijvigheid en voorzieningen.

 

Glasvezel biedt toekomst

Glasvezelverbindingen bieden ons, inwoners en bedrijven in alle sectoren, nieuwe mogelijkheden. Al bestaande activiteiten en processen kunnen worden geoptimaliseerd. Denk hierbij aan een veiligheidssensor of beveiligingscamera die door een verbinding met het internet een verdachte constatering automatisch via de smartphone doorgeeft aan de bedrijfseigenaar, hulpverlener of mantelzorger.

 

Technische ontwikkelingen zorgen ervoor dat juist nu Internet of Things – waarbij objecten en apparaten verbonden zijn met internet- interessanter wordt. Sensoren worden steeds kleiner, goedkoper en krijgen een lager stroomverbruik. De draadloze connectiviteit wordt steeds groter, terwijl de kosten omlaag gaan. Er is dan ook een sterke toename te zien in het aantal objecten dat 'verbonden' is. Waren dat er in 2003 wereldwijd nog 500 miljoen, tussen 2010 en 2015 groeit dat aantal van 12,5 miljard naar 25 miljard. Voor de komende vijf jaar wordt nog eens een verdubbeling naar 50 miljard 'connected objects' verwacht.

 

Deze explosieve stijging stelt hoge eisen aan internetverbindingen. Steeds meer apparaten vragen een draadloze verbinding, maar omdat deze met elkaar communiceren over het internet moet die verbinding wel stabiel en snel zijn. Een glasvezelverbinding met goede wifi routers als achterliggende infrastructuur voor deze draadloze objecten spreekt dan voor zich. Deze is immer stabiel en garandeert naast downloadsnelheid ook vooral genoeg uploadsnelheid voor de vele objecten die verbonden zijn.

 

 

Wat kunt u zelf doen?

Een glasvezelaansluiting komt echter niet vanzelf, u moet er iets voor doen. Teken een intentieverklaring en help ons door buren en dorpsgenoten enthousiast te maken.

 

We willen al onze dorpen en het bijbehorende buitengebied aansluiten op glasvezel, maar dat kan alleen als ook u meedoet. Als u vanaf het begin intekent op het initiatief, betaalt u geen aansluitkosten! Dat kan, omdat we dan zoveel mogelijk aansluitingen tegelijk aanleggen. Als u later alsnog besluit een aansluiting te nemen, betaalt u zelf de graafkosten vanaf de centrale tot aan uw meterkast. Stap daarom vanaf het begin in!

 

De prijs van een abonnement ligt, afhankelijk van de aanbieder en het abonnement, tussen de €50 en €80 per maand. Een abonnement bij een glasvezelaanbieder komt in plaats van uw huidige abonnement of abonnementen. De meeste aanbieders bieden een alles-in-een pakket met televisie, telefoon en internet.

 

Copyright 2016 - Stichting Samenbreed

 

 

  

E-mail: info @ samenbreed.nl